Новости

Як лікувати підшлункову народними засобами: топ-5 популярних

Труднощі з переварюванням їжі, підвищення норми цукру в крові нерідко свідчать про проблеми в роботі підшлункової залози. Згодом може розвинутися панкреатит та цукровий діабет. Лікувати підшлункову залозу можна не лише ліками, але й народними засобами. “Народна правда” розповість, як допомогти підшлунковій у домашніх умовах.

Як працює підшлункова залоза, для чого потрібна

Не всім відоме місце розташування підшлункової залози. А вона знаходиться під шлунком зліва і реально її намацати самостійно. Достатньо натиснути в частині міжреберного кута приблизно на 5-10 см вище пупка. Підшлункова залоза – унікальний орган, який виробляє одночасно і ферменти для травлення, і гормони. Перші потрібні для розщеплення їжі, а також засвоєння вітамінів. Інсулін – гормон, який виробляє підшлункова, вкрай важливий для регуляції рівня глюкози в крові.

Розглянемо детальніше травну й ендокринну функцію підшлункової залози.

Щойно їжа потрапляє до рота, підшлункова залоза починає інтенсивно працювати, викидаючи в кишечник ферменти: амілазу, ліпазу і протеазу. Вони приймають участь у розщепленні білків, жирів, вуглеводів, крохмалю до наночастинок, які всмоктуються клітинами кишківника і надходять у кров. Таким чином клітини організму отримують харчування. Якщо ферментів недостатньо, засвоєння їжі погане і не вся вона розщеплюється. Відповідно, може бути рідким стілець, буде з прожилками і волокнами. Щоб налагодити процес травлення, потрібно вживати ферменти додатково.

Як лікувати підшлункову народними засобами: топ-5 популярних
У підшлункової залози дві важливі функції: травна і ендокринна

Бета-клітини підшлункової залози продукують гормони, у тому числі інсулін. Він має величезне значення для метаболізму вуглеводів, адже завдяки інсуліну засвоюється глюкоза (джерело енергії для клітин), що надходить разом із їжею. Збій в роботі організму, який спровокував цукровий діабет першого типу, характеризується атакою імунною системою бета-клітин. Це означає, що достатня кількість інсуліну вже не виробляється. При діабеті другого типу організм припиняє відповідати на дії інсуліну – набуває інсулінорезистентність.

Коли тканини підшлункової залози запалюються, розвивається панкреатит. Часто супутницею панкреатиту є жовчнокам’яна хвороба. Пояснення досить просте, вивідні протоки жовчного міхура і підшлункової знаходяться в одному місці – великому сосочку дванадцятипалої кишки. Він є ніби шлюзом, через який надходять у кишечник ферменти. Камені в жовчному міхурі можуть мігрувати і перекривати потік, у результаті ферменти починають перетравлювати не їжу, а тканини підшлункової залози. В результаті – набряк органу, запалення і больові відчуття, переважно у верхній частині живота.

Лікування підшлункової залози: топ-5 способів

  1. Овес

Будь-які засоби на основі вівса сприятливо впливають на підшлункову залозу. Корисно вживати вівсяну кашу на воді, не додаючи масла і солі. Лікувальний ефект у настоянки вівса. Так, 500 гр. вівсяної крупи заливають літром окропу. Далі, настоювати одну годину, проціджують. Приймати по 100 мл тричі на день.

Можна приготувати вівсяне “молоко”, яке відмінно допомагає при панкреатиті. Використовується необроблене вівсяне зерно. Півсклянки зерна ретельно промивають, заливають 1,5 л гарячої води, ставлять на вогонь і дають закипіти. Зменшити вогонь і варити 45 хвилин. Далі необхідно безпосередньо в каструлі розтовкти зерно дерев’яною толківницею і залишити варитися ще на 30 хвилин. Готовий овес остудити і процідити. Біла рідина, що отримується в такий спосіб, буде нагадувати молоко. Його п’ють кожен день по 100 мл перед їдою.

Як лікувати підшлункову народними засобами: топ-5 популярних
Для лікування підшлункової використовують відвар і настій вівса

2. Кріп

Правильно приготовані насіння кропу здатні справити позитивний вплив на організм. Важливо також правильно їх вживати. Тільки так активізуються метаболічні процеси і їжа буде повноцінно перетравлюватися з меншим навантаженням на підшлункову залозу. У насіння кропу є спазмолітична здатність, а також до виведення шлаків, які провокують запальний процес. Можна зазначити, що насіння кропу стимулюють жовчогінний процес, активізують кишкову перистальтику і сприяють знищенню паразитів. Якщо хворого мучить діарея, метеоризм, то кропне насіння нівелює ці прояви.

Із кропового насіння можна зробити настоянку і відвар. Для приготування настоянки 1 ст. л. кропового насіння заливають склянкою окропу і настоюють годину. Отриману кількість розділяють на три частини і приймають тричі на день за 10 хвилин до їжі. Тривалість лікування: не менше 14 днів. Відвар із кропу виходить більш концентрованим. Так, 25 гр. насіння заливають склянкою окропу і варять 10 хвилин, потім рідину потрібно залити в термос і настоювати 8 годин. Приймають по 1,5 столові ложки перед їжею три рази на день.

Як лікувати підшлункову народними засобами: топ-5 популярних
Народні засоби є допоміжними при лікуванні підшлункової

3. Лимонно-часниковий засіб із петрушкою і відваром із ягідного листя

У народі цей засіб відомий досить давно, допомагає при тривалому захворюванні підшлункової. Є декілька рецептів приготування: з відваром із ягідного листя або без нього. Спочатку необхідно приготувати основну масу. Для цього потрібен 1 кг лимонів і по 300 гр. петрушки і часнику. Все це перемелюють через м’ясорубку і складають в скляну ємність, зберігають у холодильнику. Приймають по чайній ложці за 15 хвилин до їжі. Можна запивати спеціальню настоянкою. Щоб її приготувати, необхідно взяти в рівних частинах листя брусниці, чорниці та суниці, а також стручків квасолі і кукурудзяних рилець, і змішати в однорідну масу. 2 ст. л. суміші заливають літром води і настоюють не менше 5 годин. Згодом, протягом 3 місяців тричі на день з’їдають чайну ложку суміші, запиваючи відваром (80 мл).

4. Кисломолочні продукти зі злаками

Перший популярний рецепт – гречка з кефіром. Рекомендується попередньо перемелену гречку (1 ст. л.) залити кефіром (100 мл) на ніч, і випити отримане натщесерце. Вживати засіб треба щодня, і лікуватися не менше місяця. Вважається, що таким чином можна очистити організм від токсинів і простимулювати вироблення панкреатичного соку. Зустрічаються рекомендації народних цілителів, які радять протягом 2-3 днів споживати гречку з кефіром на сніданок і вечерю. В обід можна з’їсти овочі на пару. Харчуватися таким чином треба 10 днів, потім зробити 10-денну перерву, і відновити лікувальне харчування на гречці.

Як лікувати підшлункову народними засобами: топ-5 популярних
Гречка на кефірі – популярна дієтична страва

Ефективність другого рецепта дуже спірна, адже рекомендують робити компреси на ніч із кислого молока в ділянці підшлункової залози.

5. Картопляний сік

Свіжовіджатий картопляний сік містить багато крохмалю, тому довше двох тижнів його вживати не можна. Треба зробити тижневу перерву. Лікування складається з трьох двотижневих курсів, з тижневою перервою кожний. В якості лікування треба натерти на тертці картоплю, віджати сік. Приймати по півсклянки двічі на день.

Скільки б не говорили про переваги домашнього лікування, слід пам’ятати, що воно є допоміжним, але в жодному разі не основним. Реакція організму на домашню терапію може бути вкрай негативною. Наприклад, картопля, оброблена хімікатами від колорадського жука, не підходить для сокотерапії. Не завжди в супермаркетах можна знайти і свіжий кефір, багато фітопрепаратів викликають алергію, а отже протипоказані до застосування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Добавить комментарий